CAD modeliranje kompliciranih geometrija

U ovom primjeru opisat ćemo izradu složene CAD geometrije za korisnika Meteor grupa. Proizvod je Čarli flašica deterđenta za suđe.

U današnjem modernom industrijskom svijetu geometrija proizvoda se mijenja iz jednostavnijih, pravokutno dizajniranih formi prema moderno dizajniranim i na oko kompliciranijima geometrijama. Primjeri ovih dizajna se nalaze svuda oko nas u korisničkim proizvodima, kućanskim aparatima i općenito bilo kojem proizvodu koji je izložen oku kupca.

Sami projekt općenito kreće od narudžbe kupca i idejnog dizajna

Idejni dizajn obično radi dizajn studio ili slobodni umjetnik. Ova faza je obično modelirana u poligoniziranoj geometriji ili oblaku točaka, a model je u OBJ ili STL obliku.

Često čak nema niti ove faze, nego je model nacrtan kao crtež u osnovnim projekcijama. Od tih osnovnih projekcija treba izraditi funkcionalan CAD model koji mora zadovoljavati sva pravila industrijskog inženjerstva i proizvodnje. Ovo se radi tako da se model „rastavlja“ na osnovne dijelove geometrije koje su mahom površine. Za svaku površinu odlučimo što će prostorno biti npr. ravnina, valjak, stožac, polinom, dvostrani polinom ili neka druga geometrija. Potom ravnine „razvučemo“ tako da se križaju sa susjednim površinama. Nakon toga režemo površine te određujemo prirodu njihovih presjeka. Npr. hoćemo li ostaviti oštar rub ili ćemo staviti određeno zaobljenje na prijelazu. Taj dio je često određen ili tehnološkim zahtjevima ili jednostavno željama korisnika.

Kada dobijemo „water tight“ model, znači model u koji teoretski možemo uliti vodu bez da nam iscuri, potom našu geometriju možemo spremiti izradu kalupa ili bilo koji drugi proizvodni proces. Nakon toga ostaje samo izraditi popratnu tehničku dokumentaciju za CAD model.

Sljedeće novosti

January 16, 2023

Od digitalnih kolekcija do kolekcionarskih skulptura

Saznaj više
Vidi sve novosti