Od digitalnih kolekcija do kolekcionarskih skulptura

Michelangelo Labs tim je okupio inženjere , digitalne i tradicionalne umjetnike kako bi ostvario svoj cilj pretvaranja NFT-ova u fizičke kolekcionarske skulpture visoke kvalitete.

3Dtech je 2022. godine imao priliku sudjelovati u najvećem projektu tvrtke Michelangelo Labs-a koja je ostvarila cilj od 20 preordera Kanaria skulptura preko platforme RMRK-a. Budući da je skulpture čekao dalek put izvan granica Hrvatske, za njihovu izradu putem 3D printa bila je potrebna čvrsta i pouzdana smola. Upravo iz tog razloga, Michelangelo Labs testirao je 3Dtech-ovu smolu Izzi Standard.

Skulpture ptica “Kanaria” bile su najavljene kao umjetnička djela širine 55 cm koja će unijeti život u željeni NFT kupaca koje oni imaju u svom vlasništvu.

ML-ov tim sastojao se od talentiranih 3D skulptora i tradicionalnih umjetnika koji su printali, obrađivali i bojali dijelove skulptura. Već u samom početku kao prioritet su se nametnule što čvršće skulpture koje su trebale izdržati putovanja do svojih vlasnika koja su ih očekivala u budućnosti. Jedno od tih putovanja bio je i odlazak na NFT.NYC expo koji se održao u ljeto 2022. godine.

Nakon par test printeva s različitim smolama, 3Dtechov resin Izzi Standard pokazao se kao najbolji izbor i najkvalitetniji materijal za željeni rezultat. Izzi Standard se koristio za printanje krila, glava, repova i modnih dodataka na pticama.

Smola se koristila na Anycubic Mono X 4K , Anycubic Mono X 6K i Phrozen Transform 4K printerima.

Post production tim je primijetio kako je smola prije pečenja pod UV svjetlom bila savršene teksture za teža obradivanja poput rezbarenja i rezanja. Čak i nakon pečenja smola je bila laka za obrađivanje sa brus papirom i dremalicom te komadi printa nikada nisu pukli, koliko god da bi ih se sililo pri obradi. Obrada je bila najsličnija radu s jako tvrdim voskom, lako za moldati, ali teško za slomiti.

Dva mjeseca nakon uspješnoga lansiranja projekta, prototip prve Kanarije je bio spreman za filiranje, bojanje i lakiranje.

Tim je morao dizajnirati i isprintati jos 19 ostalih Kanarija skulptura i u tom koraku im je pomogao i 3Dtech koji je neke od većih djelova printao na vlastitim printerima kako bi ML-u pomogli uštedjeti vrijeme te iskoristiti priliku za rad na ovakvom umjetnički orijentiranom projektu.

S ponosom možemo reci kako su skulpture preživjele svoje slanje u New York i da su posjetitelji bili oduševljeni veličinom i kvalitetom skulptura.

Sljedeće novosti

January 4, 2023

CAD modeliranje kompliciranih geometrija

U današnjem modernom industrijskom svijetu geometrija proizvoda se mijenja iz jednostavnijih, pravokutno dizajniranih formi prema moderno dizajniranim i na oko kompliciranijima geometrijama. Primjeri ovih dizajna se nalaze svuda oko nas u korisničkim proizvodima, kućanskim aparatima i općenito bilo kojem proizvodu koji je izložen oku kupca.

Saznaj više
Vidi sve novosti